Semana Santa

annickschouppe@hotmail.com

www.zenia.eu

Semana Santa

  • Festiviteiten

    Gedurende de hele Goede Week worden er tientallen processies gehouden in de straten van onder andere Elche, Torrevieja, Murcia, Cartagena en vele andere Spaanse steden. Alle processies worden georganiseerd door katholieke broederschappen die bij een bepaalde parochie behoren, de plaats waar de processies beginnen en eindigen. De routes die door de stad worden gelopen kunnen soms uren duren en bestaan uit verschillende passietaferelen.
  • Passietaferelen

    Paso’s zijn grote tafelvormige constructies waarop een Mariabeeld of een scène uit het lijden van Christus worden afgebeeld. De beelden zijn levensgroot en gemaakt uit hout waarna zij worden aangekleed met goud geborduurde kostuums. Deze loeizware beeldengroepen worden gedragen door de leden van een broederschap die costaleros worden genoemd. Voor deze tientallen dragers is het een hele eer om de beelden te dragen en vaak moeten ze daar ook voor betalen.
  • Broederschappen

    Voor de passietaferelen lopen grote groepen anonieme boetelingen die nazarenos worden genoemd. Deze boetelingen bestaan soms uit honderden personen die zelfs vanuit de hele wereld naar een stad komen. Het zijn ook deze nazarenos die het meest bekend zijn als imago van de Semana Santa in Spanje aangezien zij met puntmutsen of capriotes lopen die doen denken aan de beruchte Ku Klux Klan uit de Verenigde Staten. Deze puntvormige maskers zijn bedoeld om de anonimiteit van de nazarenos te waarborgen en zijn vaak in wit, zwart of paars.

www.zenia.eu annickschouppe@hotmail.com
TOP